V zime je dôležité nakupovať kúsky, ktoré majú okrem estetickej funkcie aj tú praktickú. Je dôležité sa zamerať predovšetkým na materiálové zloženie. Materiály, ktoré vás zahrejú sú predovšetkým vlna, dobré tepelnoizolačné vlastnosti má aj ľan. Kožušina patrí tiež medzi materiály, ktoré majú vynikajúce vlastnosti a najčastejšie sa využíva na vrchných vrstvách oblečenia, pretože je odolná voči vonkajším vplyvom. Kašmír, fleece a softshell môžu byť tiež skvelou voľbou.

Svetre sú v zime nevyhnutnosť

Svetre sa nám s chladným počasím neodmysliteľne spájajú a počas chladných dní tvoria základ nášho šatníka. Dôležité je okrem strihu svetra rovnako aj materiál, z ktorého je sveter vyrobený. Veľmi dobré vlastnosti majú kašmírové svetre a vlnené svetre, ktoré majú rovnako aj dlhoročnú trvácnosť. Pri kašmírových svetroch je náročnejšia údržba, no nemusíte ich prať po každom použití, vďaka skvelým vlastnostiam eliminujúcim potenie. Vlnené svetre sú tiež výborným kúskom oblečenia na zimu. Rovnako ako sú svetre praktické, dobre sa kombinujú do outfitov, sú aj nesmierne nadčasové a využijete ich niekoľko sezón za sebou.

svetre

Kabáty a páperové bundy

Kabáty sú symbolom jesene, no keďže už nemáme tak mrazivé zimy, znesieme ich aj počas teplejších dní počas zimy. opäť je vhodné siahnuť napríklad po vlnených kabátoch, ktoré vás dostatočne zahrejú. Pri výbere kabátu vhodného na chladné dni je dôležité najmä brať ohľad na strih. Ideálne sú dlhšie kabáty, ktoré majú zapínanie ku krku. Kožušinový kabát je v posledných rokoch tiež veľkým hitom a okrem toho, že je estetický má aj skvelé vlastnosti, ktoré počas studených rán určite oceníte.

Páperové bundy taktiež nevychádzajú z módy a sú skvelým pomocníkom na zimu. Majú opäť výborné tepelnoizolačné vlastnosti a viete ich kúpiť v rôznych strihoch. Odporúčame opäť voliť dlhšie varianty, ktoré vás viac zahrejú, ale v podstate si dnes už môžete vyberať naozaj z rôznych variant.

Doplnky sú dôležité

Počas zimy môžete siahnuť aj po širokom spektre doplnkov od čiapok, rukavíc, až po šály. Zimné doplnky okrem estetickej funkcie majú aj výraznú praktickú funkciu, pretože vás chránia pred chladom. Ideálne sú vlnené čiapky, či čelenky, ktoré zažívajú veľkú popularitu. Šály sú tiež veľkým pomocníkom, najmä pri bundách, ktoré nemajú zapínanie až úplne ku krku. Rukavice sú, vzhľadom na súčasnú situáciu, praktické nielen voči chladu, ale rovnako je ich praktická funkcia spojená s prevenciou voči koronavírusu.

rukavice

Na hory prakticky a štýlovo

Mnohí z nás obľubujú zimnú turistiku na hory, ktoré sa práve tiež spájajú aj s potrebou kvalitného teplého oblečenia. Tu určite oceníte materiály ako softshell, či fleece, ktoré vás zahrejú a zároveň sú prispôsobené aj na odvádzanie potu. Športové obchody poskytujú široký výber búnd, ktoré sú vodeodolné, vetruodolné a majú skvelé tepelnoizolačné vlastnosti. Na hory je však dôležitý aj správny základ a ten by mal spočívať v kvalitnej termo bielizini. Termo bielizeň je vytvorená tak, aby priliehala priamo na telo a zaručuje udržiavanie telesnej teploty. Môžete ju využívať aj na bežné nosenie, no na hory by mala predstavovať základ vašej výbavy.