Čaje patria medzi nápoje, ktoré sa vyrábajú lúhovaním lístkov, kvetov alebo plodov rastlín. Bylinné čaje navyše prospievajú nášmu organizmu a môžu minimalizovať zdravotné ťažkosti. Bylinné čaje sú navyše vďaka nízkemu obsahu kalórií skvelou alternatívou doplnku pitného režimu. Samotný rituál, ktorý sa však s pitím čaju spája je veľmi relaxačný a príjemný, najmä počas chladných jesenných a zimných večerov. Poďme si spolu predstaviť zaujímavé čaje, ktoré vám môžu pomôcť so zdravotnými ťažkosťami alebo vám dodať energiu.

Čaje na podporu energie

Asi vás neprekvapí, že medzi čaje, ktoré vám dodajú energiu patria predovšetkým tie s obsahom kofeínu. Medzi takéto čaje patria napríklad zelený, čierny, či matcha čaj. Obsahujú značné množstvo kofeínu a preto sú ideálnym nápojom na ranné prebudenie. Týmto čajom sa tiež pripisujú vlastnosti zlepšovania koncentrácie a sústredenosti počas dňa. Môžu byť skvelou náhradou kávy, pričom kvalitné čaje vás prekvapia aj lahodnou chuťou a skvelou arómou.

? Zelený a čierny čaj pochádzajú z tej istej rastliny, rozdiel je len v spracovaní lístkov.

Čaje pre lepší spánok

Okrem toho, že vám čaj môže dodať energiu a povzbudiť vás k lepšej sústredenosti, niektoré bylinky majú aj opačné vlastnosti. Už oddávna ľudia využívali tieto teplé nápoje na utlmenie a liek proti nespavosti. Ideálnym nápojom na spanie je napríklad čaj z medovky lekárskej, ktorý má neuveriteľne príjemnú chuť a skvelé upokojujúce vlastnosti. Pre ľudí trpiacich nespavosťou sa často odporúča aj čaj s valeriány lekárskej, ktorá celkovo podporuje kvalitu spánku. Ide o relatívne silný čaj na spanie vhodný pre ľudí, ktorí trpia vážnejšou nespavosťou.

čaj

Správna príprava čaju

Aby čaj spĺňal požadované kritéria je nesmierne dôležité, aby ste ho správne pripravovali. Väčšina z nás si zrejme kupuje čajové zmesi, prípadne sypané čaje, ktoré majú postup prípravy priamo na balení a teda je potrebné ho len jednoducho nasledovať. Pri kvalitnom zelenom čaji je dôležité dodržať teplotu vody na hranici 80°C, pričom ideálne ho treba zaliať viackrát. Pri bylinkových čajoch treba zalievať horúcou vodou a lúhovať podľa návodu. Obvykle sa doba lúhovania pohybuje od 5-10 minút.

Čajové zaujímavosti

  • Čaje obsahujú veľké množstvo antioxidantov a flavonoidov, ktoré blahodarne pôsobia na náš organizmus a znižujú riziko výskytu rakoviny.
  • Majú preukázateľne pozitívne účinky na zuby.
  • Najkvalitnejší čaj je sypaný, v sáčkových čajoch nájdete zväčša len odpad, ktorý zostal po spracovávaní sypaného čaju.
  • Vysoký obsah antioxidantov v čaji zabraňuje rýchlemu vstrebávaniu kofeínu z čaju, vďaka čomu je jeho účinok dlhodobejší ako pri káve.
  • Čaj by ste nemali skladovať v blízkosti kávy alebo korenín pretože môže veľmi rýchlo napáchnuť a zmeniť chuť.
  • Skutočnými čajmi sú len zelený, čierny a biely čaj, teda výluhy z rastliny Camellia sinensis. Ostatné čaje sa označujú za výluhy.
čaje

Máte radi čaje alebo výluhy? Aké sú vaše obľúbené bylinky a na aké účely ich používate? Dozvedeli ste sa v našom článku nejakú novú zaujímavosť o čajoch? Podeľte sa s nami o vaše názory v komentároch.