Detský priestor na hranie si môže zachovávať úplne jednoduché minimalistické línie a zároveň pôsobiť bohato a očarujúco. V chladnom zimnom období trávime s deťmi viac času dnu, preto to možno považovať za skvelú príležitosť na interiérové zmeny. V tomto článku vám predstavíme, ako málo stačí, aby vo vás detský kútik vzbudzoval chuť okamžite sa doň zababušiť.

Bábätká a ich minimálne nároky na priestor

Pri bábätkách nie je samostatná detská izba ani výnimočná, ale ani nevyhnutná. Bábätko nie je rado dlhšie samo, resp. potrebuje prežívať každý dotyk, pohladenie a vníma aj to, ako sa k nemu prihovárame. Citlivo reaguje na zmeny v jeho blízkosti, keď sa týkajú napr. dispozičných riešení či exogénnych vplyvov (iné osvetlenie, teplota či vlhkosť v izbe).

Tak ako sa bábätko vyvíja fyzicky, tak rastie aj emočne. Pre zdravé prežívanie mu naplno venujeme svoj čas a znásobujeme každé pritúlenie. Tieto chvíle sú také pôsobivé, ako sa na ne pripravíme. Okrem rodičovskej lásky potrebujú dôstojne vybavené lôžko (postieľku) so všetkými potrebnými doplnkami. V detskej postieľke by preto nemali chýbať starostlivo vybrané obliečky a iný detský textil z priedušných prírodných materiálov. Pri bábätkách zvlášť opatrne zhodnocujeme funkciu priepustnosti vzduchu a prenosu tepla. Detský termoregulačný mechanizmus sa ešte len vyvíja, taktiež je v tomto období jemná až precitlivená aj detská pokožka.

Zdroj obrázka: New Africa / Shutterstock.com

Viete, že v zimnej kolekcii sú skutočným pôžitkom hrejivé a mäkké mikroplyšové alebo výnimočné modely z dlhovláknitej egyptskej bavlny? Dosahujú extra vysokú úroveň kvality – vydržia niekoľko rokov. Hádam ich využijete nielen pri jednom bábätku!  

Ako vniesť do detského kútika večný pozitivizmus?

Dobrá nálada a útulná atmosféra sú jednoducho základom pre zdravý detský vývoj. To však neznamená, že detský kútik zmeníme na vyumelkovaný, gýčový priestor, kde už niet ani minimum voľného priestoru. Pri menších deťoch sa viete perfektne vynájsť a funkčne zamieňať rôzne nábytkové zostavy – pri bábätkách ešte úplne nevyužijete skriňu, na základné oblečenie im dobre poslúžia aj praktické komody s dvierkami a policami. Ak sa rozhodnete pre vyšší a užší model, vzniká viac voľného priestoru na ďalšiu výbavu.

Pozor! Pri deťoch považujte za dôležité kritérium popri materiáli, vlastnostiach, štýle a tvarovaní aj farbu vybraného nábytku a doplnkov. Rozveseliť ich dokáže akýkoľvek malý detail, pričom základom vždy zostáva jednoduchosť až minimalizmus, vzdušnosť, prirodzené svetlo a tlmenejšie pôsobenie farieb.

Čím je vonku pochmúrnejšie, tým viac zdokonaľujeme „domáce teplo“. To môže mať podobu nielen hrejivých bytových textílií, ale nezabúdame ani na svetielka po stranách postieľky a na hračky pre rozvoj zmyslovej a pohybovej stránky.

Zdroj obrázka: united photo studio / Shutterstock.com

Pohodlie zlepšuje hra v bezpečnom a teplom prostredí. To im zabezpečíte najmä svojou vlastnou prítomnosťou – od bábätiek ani na krok, ak už nevyhnutne musíte, tak nech na ne dobre dovidíte. Dvere dokorán udrží odolná zarážka do dverí v príjemnom tematickom motíve. Druhú stránku pohodlia a bezpečnosti pri hre tvoria detské koberčeky. Pre tieto účely netreba vôbec experimentovať, tu sa azda najviac zdôrazňuje minimalistická koncepcia detskej izby. Koberce, ale ani žiadne iné textilné doplnky na podlahe nemajú obsahovať vyčnievajúce vzory, strapce či ozdoby po okrajoch.   

Detský kútik nech korešponduje s čistým severským či nostalgickým vintage štýlom. Hlavne, že je tvorený z lásky a pre vašu najväčšiu lásku!